Varză murată cu turmeric – combate bolile inflamatorii intestinale şi creşte imunitatea

Deşi mai puţin cunoscute de populaţie, bolile inflamatorii intestinale sunt în creştere în întreaga lume. Aceste boli includ în principal colita ulcerativă şi boala Crohn. Apare inflamația cronică a peretelui intestinal asociată cu afectări extraintestinale ale organismului.

Aceste afecţiuni debutează la copii, la adulţii tineri şi mai rar la vârstnici.

Loading...

Alimentaţia necorespunzătoare, stilul de viaţă dezordonat, sedentarismul, abuzul de antibiotice distrugătoare de floră intestinală şi stresul sunt doar câteva dintre motivele pentru care, ȋn ultimul deceniu, bolile inflamatorii intestinale, altădată rare, au început să se manifeste în forţă şi pe la noi.

Se pare că cei mai afectaţi sunt tinerii. Întrucât boala inflamatorie intestinală se referă la un grup de afecţiuni ale sistemului digestiv, care au inflamația ca principal simptom, aceasta se traduce prin:

diaree;

constipaţie;

scaune cu sânge;

dureri abdominale colicative ritmate de defecație;

senzaţie de “urgenţă” la defecatie;

oboseală, lipsa poftei de mâncare;

scădere în greutate;

febră;

anemie;

palpitaţii;

întârziere în creştere la copii.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a combate aceste boli constă în consumul alimentelor cu proprietăţi antiinflamatorii.

Varza murată cu turmeric este o combinaţie excelentă împotriva afecţiunilor sistemului digestiv ce au ca principal simptom inflamaţia. Mai mult, preparatul este benefic pentru sănătate în general.

Varză murată cu turmeric – Reţetă

Ingrediente

1 varză

1 lingură de sare de mare grunjoasă + 3 grame

o jumătate de cană de apă

3 linguri de turmeric proaspăt ras sau pulbere de bună calitate

o jumătate de linguriţă de piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Dizolvaţi în apă sarea (3 gr.) până la dizolvare.

Tăiaţi varza în felii subţiri şi puneţi-o într-un recipient. Adăugaţi restul de sare şi piperul proaspăt măcinat.

Frecaţi varza cu mâinile până când începe să se înmoaie, după care adăugaţi turmericul.

Treptat, adăugaţi saramura obţinută anterior şi amestecaţi foarte bine. Puneţi varza cu turmeric într-un borcan de sticlă închis ermetic, într-un loc întunecos şi rece, timp de 2-6 săptămâni.

Turmericul

Administrarea de turmeric poate avea implicaţii terapeutice semnificative pentru bolile inflamatorii intestinale, acţionând la nivelul cauzei: inflamația.

Totodată, turmericul ameliorează daunele aduse colonului şi reduce stresul oxidativ. Pe lângă faptul că reduce compuşii inflamatori din intestine, acesta poate să fortifice peretele intestinal, prevenind ieşirea bacteriilor dăunătoare în afara intestinelor şi afectarea altor organe, precum ficatul şi rinichii.

Pentru ca turmericul să aibă efect în organism, este obligatorie asocierea cu piperul negru, cel din urmă având un rol dublu: creşte absorbţia la nivel intestinal şi creşte utilizarea hepatică, prin activarea enzimelor de conversie specifice.

Astfel, capacitatea organismului de a folosi turmericul (biodisponibilitatea acestuia) creşte de până la 20 de ori. În aceeaşi măsură se îmbunătăţeşte, astfel, efectul pe care il are în organism.

Varza murată

Varza murată conţine o substanţă antiulceroasă – vitamina U – care protejează mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulcerațiilor.

Ea mai conţine şi alte vitamine şi microelemente, săruri minerale, glucide şi substanţe organice care stimulează producerea sucului gastric şi a secreției biliare. Ajută la îmbunătăţirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor şi a proteinelor.

Unele afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi aparatului locomotor se agravează datorită intoxicării organismului cu toxine, eliminate de bacteriile de putrefacţie, şi cu produse reziduale de fermentaţie intestinală. În acest caz, varza murată este un remediu bun pentru dezintoxicarea lor.

Bacteriile bune care apar în varza murată în procesul de fermentaţie restabilesc activitatea vilozităţilor intestinale, dereglată de disbacterioză. Varza murată favorizează şi procesul digestiv la persoanele cu scădere a funcţiilor motrice ale intestinelor.

Precauţii

Varză murată, acră, este contraindicată doar persoanelor cu hipertensiune, la care aportul de sare trebuie limitat – acest neajuns se poate corecta prin desărare în apă rece.

Se va consuma cu prudenţă, la început în cantităţi foarte mici, de persoanele care suferă de colită de fermentaţie, cele cu hiper- şi hipo-tiroidie.

Loading...