Rădăcina care reduce glicemia, absorbția colesterolului rău și protejează ficatul de toxine

Plantă cu totul extraordinară, brusturele are proprietăți detoxifiante de excepție, care îl recomandă în incredibil de multe afecțiuni. Și încă ceva: această plantă este foarte valoroasă într-un domeniu cu care, din păcate, noi, românii, suntem prea puțin obișnuiți: medicina preventivă.

Dar mai întâi să facem cunoștință cu brusturele, sau captalanul, plantă de căpătâi a strămoșilor noștri, dacii, preluată apoi în toate zonele țării sub formă de leacuri băbești.

Loading...

Denumirea științifică a brusturelui este Arctium lappa, numele de Arctium provenind din limba greacă, unde arktos înseamnă urs, iar lappa înseamnă în limba celților labă. Deci, Arctium lappa ar însemna laba ursului, probabil datorită formei frunzelor sale mari, care aduce întrucâtva aminte de urma labei unui urs pe pământul reavăn.

Brusturele este o plantă bianuală (trăiește doi ani). În primul an își dezvoltă sistemul de rădăcini și frunzele, pentru ca în al doilea an să facă flori și fructe, după care moare. În primul an, brusturele are doar frunze, așezate sub forma unei rozete, un adevărat laborator de fotosinteză, care hrănește rădăcina cu belșug de substanțe nutritive, transformând-o într-un depozit de sănătate.

Din această rădăcină va crește o tulpină de până la doi metri înălțime, cu flori nu foarte spectaculoase, care până în toamnă se vor transforma în bine-cunoscuții scaieți (cu care făceam războaie în copilărie), care nu sunt altceva decât semințele de Brusture.

Planta bună de recoltat este cea în vârstă de un an, adică fără tijă floriferă, care este gata de cules toamna. De la diabet, tulburări hepato-biliare, boli reumatice sau infecțioase și până la probleme de natură dermatocosmetică, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture.

Mai mult, este dovedit faptul că brusturele are și proprietăți antioxidante și antitumorale, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi și, implicit, de cancer. Îl poți folosi atât intern, sub formă de ceai, tinctură sau capsule, cât și extern, sub formă de comprese, infuzie pentru spălături locale ori aplicații de frunze proaspete, notează adevarul.ro.

Alungă stresul

Brusturele ajută, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, dacă se administrează câte o linguriță de pulbere de trei ori pe zi înainte de masă. „De asemenea, acest remediu este benefic și în caz de stres sau de stări de nervozitate, fiind indicat să se bea ceai preparat dintr-o jumătate de linguriță de rădăcină de brusture în amestec cu o cantitate egală de flori de tei și cu un vârf de cuțit de busuioc la o cană cu apă clocotită. Infuzia se bea pe parcursul unei zile”, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competențe în apifitoterapie, de la Clinica MedAs din București.

Ajută bila și ficatul

Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejându-l de acțiunea unor substanțe nocive, cum ar fi cele conținute de alcool sau de unele medicamente.

De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea funcției hepato-biliare.

Ceaiul se prepară dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunțită și din 300 ml de apă clocotită, se fierbe la foc mic timp de 2-3 minute, se lasă la infuzat 15 minute, iar apoi se filtrează. Se bea o cană de ceai, în decursul unei zile, timp de 14 zile.

În plus, o astfel de cură este indicată și persoanelor care suferă de calculi biliari, lor fiindu-le indicat să bea cate 1-2 căni de ceai de brusture pe zi.

Reduce glicemia

Cercetările au dovedit că rădăcina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zahărului din sânge.

De aceea, fitoterapeuții le recomandă terapia cu ceai din rădăcină de brusture mai ales bolnavilor de diabet. „În ceea ce privește acțiunea hipoglicemiantă, aceasta se datorează conținutului foarte ridicat de insulină, privează pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe în organism. Reduce și absorbția glucozei în organism”, notează dr. farmacist Ovidiu Bojor în lucrarea menționată.

Scade absorbția colesterolului și a trigliceridelor

Rădăcina de brusture reduce absorbția intestinală de colesterol și a lipidelor.

Aceste acțiuni au fost demonstrate științific, justificând utilizarea rădăcinii de brusture în cazul pacienților predispuși la boli cardiovasculare. În acest scop se utilizează ceaiul din rădăcină de brusture preparat din două lingurițe de plantă mărunțită la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, potrivit dr. Ovidiu Bojor.

Curăță organismul de toxine

Preventiv, orice persoană poate face o cura de detoxifiere cu ceai din rădăcină de brusture. Terapia are o durată de două săptămâni, timp în care se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi. Astfel, datorită efectului puternic diuretic și detoxifiant al acestui ceai, se curăță eficient colonul și rinichii, favorizând scăderea nivelului colesterolului și al trigliceridelor, precum și normalizarea tensiunii arteriale. Remediul poate fi administrat și sub formă de capsule, câte un comprimat de trei ori pe zi, după mesele principale.

Cataplasme în caz de acnee

Brusturele conține o substanță, arctiozida, cu acțiune comparabilă cu cea a penicilinei. Astfel, cataplasmele cu frunze de brusture (frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt și se aplică pe locurile afectate) sunt indicate în tratamentul unor boli de piele precum acneea, furunculoza și cuperoza.

Compresele se schimbă de trei ori pe zi, iar terapia trebuie urmată timp de două-trei săptămâni. În paralel, se poate bea decoct din rădăcină de brusture și de cicoare, care se prepară din 30 g de amestec la un litru de apă. Amestecul se fierbe timp de cinci minute, se strecoară și se bea pe parcursul unei zile.

Alungă durerile reumatice

Durerile cauzate de reumatism, de luxații și de entorse, dar și manifestările înțepăturilor de insecte pot fi atenuate cu ajutorul compreselor cu decoct din rădăcină de brusture.

Pune două linguri de rădăcină mărunțită la o cană cu apă, lasă la infuzat timp de 15 minute, iar apoi îmbibă un tampon din tifon în această soluție și aplică pe locul dureros.

La fel de eficient este și dacă folosești comprese cu frunze de brusture, spălate și mărunțite în prealabil.

Leac contra căderii părului

Pentru a încetini sau chiar pentru a stopa căderea părului, se recomandă decoctul din rădăcină de brusture.

Planta poate fi folosită și în amestec cu urzică și cu frunze de mesteacăn. Astfel, se pun două lingurițe de pulbere din plante într-un pahar cu apă și se lasă la macerat timp de 6-8 ore. După aceea, soluția se strecoară, iar planta rămasă după filtrare se fierbe 5 minute în 200 ml de apă. Se lasă la răcit, iar apoi se combină cele două extracte. Săptămânal, după spălarea și clătirea părului, se face un masaj al scalpului cu această soluție.

Preparate din brusture

Pulberea de rădăcină de brusture

Rădăcinile de brusture se macină fin, cu râșnița de cafea sau în piuă, după care se cern prin sita pentru făina albă. Pulberea fină rezultată se depozitează într-un borcan de sticlă închis ermetic. În general, pulberea de brusture nu își păstrează calitățile mai mult de 14 zile, deoarece prin oxidare tinde să-și piardă rapid proprietățile terapeutice. Se administrează o jumătate de linguriță rasă (cca 2 grame) de pulbere de 3-6 ori pe zi, pe nemâncate. Planta se ține sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă.

Maceratul la rece

Se pun două lingurițe de pulbere de rădăcini (obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea) într-un pahar (200 ml) de apă și se lasă vreme de 8-10 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Se consumă 1-3 pahare pe zi, pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de masă. În funcție de afecțiunea tratată, cura cu macerat din rădăcină durează 3-6 săptămâni.

Decoctul combinat de rădăcină de brusture

Se pun două lingurițe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă și se lasă să macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de cinci minute, într-un pahar (200 ml) de apă, după care se lasă să se răcească. În final se combina cele doua extracte, iar preparatul obținut se va administra pe parcursul unei zile.

Tinctură de brusture

Se obține astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de rădăcini de brusture, peste care se adaugă două căni (în total 500 ml) de alcool alimentar de 40 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de două săptămâni într-un loc călduros, după care se filtrează.

Tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează de patru-șase ori pe zi, câte o linguriță diluată în puțină apă.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu brusture

Administrarea rădăcinii de brusture nu are niciun fel de contraindicație. Singurele precauții vor fi la persoanele diabetice, care vor trebui să-și ajusteze dozele de insulină la administrarea acestui remediu.

Semințele (doar ele, NU și rădăcina) de brusture sunt contraindicate în caz de sarcină, deoarece pot provoca contracții uterine. În schimb, rădăcina de brusture este chiar recomandată în timpul sarcinii, pentru prevenirea constipației, a problemelor venoase și a deficitelor de minerale și de vitamine din organism.

În cazuri foarte rare, au fost semnalate dermatite alergice, prin aplicarea externă a rădăcinii de brusture.

Loading...